Fonyódon, február elején szinte kolbászból lesz a kerítés, hiszen február 8. és 10-e között tartják a jubileumi, tizedik Kolbászfesztivált.

Az esemény évek óta a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, elismertségét tovább növelte az elmúlt években megrendezésre került Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet Településeinek Kolbásztöltő Bajnoksága. Osztatlan sikert aratott a résztvevő balatoni települések körében, s ezen felbuzdulva február 10-én 11 órakor várhatóan kibővítve az eddigi részt vevők körét ismét megrendezik a nemes vetélkedést.

Az elmúlt években nagy sikere volt a résztvevők és a látogatók körében a települések versengésének, amely a 2015. évi indulása óta a fesztivál üde színfoltja. 2016-os évben nagy sikert aratott Fonyód és Badacsony közötti kapcsolat kolbásszal történő jelképes megteremtése.

A rendezvény eddigi története során közel 500 csapat, baráti társaság, egyesület, önkormányzat, gyúrta és készítette a tekeredő kolbászokat a sportcsarnokban és izgult végig az eredményhirdetésen, hogy az arany, ezüst és bronz kategóriás díjak kihez fognak kerülni. Idén kivételesen nagy az érdeklődés a fesztivál iránt, hiszen már most minden hely elkelt.

A színpadi programokban sem fognak csalódni az érdeklődők, hiszen hazai és nemzetközi sztárok szórakoztatják őket. Fellép a Republic, a Delta, Náksi Attila, a TNT a Fáraó, a kilencvenes évek közkedvelt együttese a Desperado. A legnagyobb név a fellépők között a német dance-formáció a Master Blaster koncertje lesz, akik a kétezres évek elején szereztek nemzetközi hírnevet.

Móring József Attila, országgyűlési képviselő:

„A térség országgyűlési képviselőjeként minden évben megfordultam a Fonyódi Kolbászfesztiválon, volt, hogy baráti társasággal együtt mi is daráltunk, gyúrtunk, töltöttünk. Mindig lenyűgözött a fonyódiak vendégszeretete és a rendezvény hangulata. Örülök, hogy immár 10. alkalommal szórakozhatunk együtt a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai rendezvényén. Mindenkinek csak ajánlani tudom.”

Biró Norbert, a Somogy megyei közgyűlés elnöke:

„A somogyi hagyományok, köztük a gasztronómia is megyénk legkülönlegesebb értékei közé tartoznak. Számtalan rendezvény hirdeti mindezt egész évben, ám közülük is kiemelkedik egy a Balaton partján, ahol fantasztikus ízek, kiváló balatoni borok, nemes versengés, somogyi vendégszeretet várja az érdeklődőket. A Fonyódi Kolbászfesztivál egy évtizede méltóképpen viszi hírét Somogy megyének a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai rendezvényeként. Ha tehetem, mindig részt veszek rajta. Kívánom, hogy a rendezvény a következő évtizedben is tovább öregbítse Somogyország hírnevét.”

Hidvégi József, Fonyód polgármestere:

Tisztelt Fonyódiak! Kedves Vendégeink!

Tíz évvel ezelőtt egy disznóvágás hagyományainak felelevenítésével kezdtük, ma már nem csak a járás, nem csak a régió életében meghatározó, hanem országos hírű, kiemelt rendezvénnyé nőtte ki magát a Kolbászfesztiválunk.

Nagy tisztelettel hívom és várom Önöket az immár tizedik alkalommal megszervezett Fonyódi Kolbászfesztiválra. Hosszú út vezetett idáig, hogy ma már a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseményén szórakozhatunk együtt városunkban.

A gasztronómiai különlegességek, a kézművesek portékái, a népi folklór, a csapatok, baráti társaságok, meghívott vendégeink, a balatoni települések és természetesen a hangulatot megalapozó fellépők egyaránt szerves részét képezik ennek a nagyszabású rendezvénynek, amely három napon át biztosít kikapcsolódást mind a Fonyódiak, mind az idelátogatók számára.

Ünnepeljünk együtt a Zákányi Kálmán Sportcsarnokban 2019. február 8-9-10-én, péntektől vasárnapig!

FONYÓDI KOLBÁSZFESZTIVÁL